Нова моторизирана камера предава на живо от Атанасовското езеро

Фондация Биоразнообразие се довери на "2 Плюс България" АД за изпълнението на тази задача

„2 Плюс България“ АД инсталира моторизирана  патрулна камера, която излъчва в реално време от крайбрежната лагуна Атанасовско езеро. Камерата е доставена и монтирана от "2 Плюс България" АД специално за нуждите на проект „Солта на живота“, който се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, в партньорство с БДЗП и „Черноморски солници“ АД. Проектът е финансиран от Програма LIFE+ на Европейската комисия.

 

Атанасовско езеро е необикновено място, разположено в рамките на самия град Бургас, но запазило до голяма степен своя естествен и див облик. Със своите 333 вида птици, които гнездят, зимуват, мигрират или се хранят и почиват тук, то е най-богатото на птици място в България. В Атанасовско езеро повече от век се добива сол за хранителни нужди чрез изпарение на морска вода. Този природосъобразен добив подпомага естествените процеси в лагуната и благоприятства живота на птиците. Някои от басейните му с лечебни луга и кал са предоставени безвъзмездно на жителите и гостите на Бургас и се използват от стотици хиляди хора годишно за лечение и почивка.

 

Камерата е снабдена с мощен оптичен обектив и предава на живо любопитното ежедневие на Атанасовско езеро и неговите обитатели. С нея могат да се наблюдават редки и защитени видове птици, които гнездят, хранят се или почиват тук, обичайни и извънредни астрономически и климатични явления и част от природозащитните дейности, които се изпълняват в рамките на проект „Солта на живота“.

© 2011-2024 -- 2 Plus Bulgaria

Този уебсайт използва бисквитки (Cookies). Можете да се съгласите с тях чрез продължаването на разглеждане на уебсайта или чрез натискане на "Съгласявам се". Научи повече.

Съгласен съм